Železničiari strážia odstavené vagóny už aj v Košiciach

08.04.2012 Košice

Bratislava 8. apríla (TASR) – Vagóny osobných vlakov, do ktorých cez deň nastupujú cestujúci, strážia od apríla už aj v Košiciach. Vozne, ktoré vypravuje osobný železničný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), bývajú či už na noc alebo mimo prevádzky odstavené najmä v hlavných železničných uzloch, a to v Bratislave, Košiciach, Žiline či vo Zvolene. V hlavnom meste boli takéto vagóny strážené od roku 2010 a od začiatku apríla sa tak deje už aj v Košiciach.

"Vo všetkých odstavných lokalitách má ZSSK problémy so sústavným poškodzovaním vagónov. Do odstavených vozidiel sa dostávajú cudzie osoby, ničia a znečisťujú interiér i exteriér vozňov, rabujú a devastujú majetok dopravcu," opísal pre TASR riaditeľ komunikácie ZSSK Alexander Buzinkay. Podľa jeho slov ide často o bezdomovcov, drogovo závislých či iné kriminálne a sociálne živly.

"Časť vonkajších náterov vagónov padne za obeť grafiťákom. Napríklad obnovenie náteru na jednom vozni stojí približne 16.000 eur," vyčíslil Buzinkay. Celkovo sa škody na majetku spôsobené neoprávneným vniknutím do vlakov, ich devastáciou a krádežami pohybujú v desiatkach tisícok eur ročne.

Od apríla sú teda strážené aj vagóny v Košiciach. ZSSK má záujem dozerať na odstavené vozidlá aj v ostatných mestách, no podľa Buzinkaya to nie je lacná záležitosť. Napríklad v Košiciach vyjde takéto stráženie vozňov na necelých 6200 eur na mesiac.

"Situácia je kritická najmä v zimných mesiacoch a počas nocí, kedy v odstavených vlakoch prespávajú desiatky bezdomovcov," opísal Buzinkay. Tí majú často prehľad o odstavovaní jednotlivých súprav, o ich pohybe a o spôsoboch, ako sa do nich dostať. "Problémom je, že vozne sa nezamykajú, lebo musia byť prístupné zamestnancom ZSSK, Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a externým dodávateľom, ktorí zabezpečujú čistiace a upratovacie práce," skonštatoval Buzinkay.
 

Vyberte región